terug

Maatsoorten


Muziekstukken hebben een soort hartslag. Al die hartslagen hebben een regelmaat. Bij sommige stukken gaat die regelmaat in 3-en, maar meestal gaat het in 4-en.

Aan het begin van een muziekstuk staat vaak een "breuk". Deze breuk geeft de maatsoort aan. Het bovenste getal geeft het aantal tellen per maat aan  Driekwart-zw-zw of  Vierkwart-zw-zw . Het onderste getal geeft aan met welk soort noot je telt. Meestal is dit onderste getal een 4.Dat betekent dat je telt in dichte noten met een stok er aan: Eentels_rechtsof Eentels_links. Deze noot wordt een eentelsnoot genoemd. Musici noemen het ook wel een kwartnoot. Als je de lengte van alle noten in een maat bij elkaar optelt, kom je altijd op het bovenste getal uit. op De bladzijde 'Over ritme' kun je lezen hoe de lengte van een noot precies wordt aangegeven.

 

Chopin Je ziet hier een portret van Frédéric Chopin. Als je er op klikt hoor je zijn 'Grande Valse Brilliante'. Het stuk staat in een 3-tels maat. Probeer de 3 tellen van elke maat te volgen.    
 
BeethovenAls je op deze afbeelding van Ludwig van Beethoven klikt, hoor je het beroemde slotkoor uit zijn Negende Symfonie. In dit stuk kun je de vier tellen van de  maat steeds goed horen.
 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

E-mailadres: