terug

Over boogjes

Vaak zie je een boogje boven of onder een groepje noten staan. Zo'n boogje geeft aan dat deze noten bij elkaar horen. Je kunt het een beetje vergelijken met het lezen van letters en woorden. Het is veel moeilijker om 9 losse letters te onthouden dan bijvoorbeeld het woord 'bitterbal', dat ook uit 9 letters bestaat. Op dezelfde manier vormen de losse noten binnen één boogje als het ware met elkaar een groepje. En vaak is het veel makkelijker om al die noten te onthouden als je weet welk 'woord' er staat. Kijk en luistermaar eens naar het begin van 'Jurassic Park'. Je hoort dan meteen dat de groepjes op een heleboel verschillende manieren steeds weer opnieuw gespeeld worden.

Boogjes in Jurassic Park 

Je ziet dat de eerste twee boogjes hetzelfde zijn, en als je goed kijkt zie je dat de eerste drie noten van het laatste boogje weer hetzelfde zijn als in de eerste twee boogjes. Zonder de boogjes valt dat vaak lang niet zo snel op!

Ook in het liedje  One thing van One Direction kun je goed zien hoe boogjes het liedje makkelijker te lezen maken. Het is slim om bij het oefenen de boogjes te gebruiken. Zorg dat je steeds alle noten binnen een boogje allemaal weet en kunt spelen zonder veel te hoeven zoeken. En ga dan pas door met een volgend groepje noten.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

E-mailadres: