terug

SOS

Artiest: Avicii

Genre: Popmuziek

Het liedje begint met akkoorden die je met je rechterhand moet spelen, daarom staan de noten steeds onder elkaar. Je moet dus van onder af spelen: e - b - d. Gebruik hiervoor je duim, middelvinger en je pink. In de laatste twee regels staan een paar heel kleine noten. Deze noten duren zo kort als mogelijk is. Je speelt eigenlijk naar de eerstvolgende gewone noot toe. De vingerzetting is die erbij staat is best moeilijk, maar zo kun je die korte noten toch het mooist spelen. Herhaal de laatste 4 boogjes een paar keer. De boogjes van dit gedeelte staan soms wat dichter op elkaar. Dat maakt niets uit voor de manier waarop je ze speelt. Luister gewoon even naar de YouTube-clip hiernaast.

Bladmuziek:

YouTube:

Merlin Theme Song

Artiest: Rob Lane

Genre: Overig

De vingerzetting bij dit liedje zorgt ervoor dat je het lekker stoer kan spelen. Je moet je vingers wel vaak wat wijder uit elkaar zetten. Samen met de grote sprongen maakt het dit liedje behoorlijk moeilijk!

Bladmuziek:

Bladmuziek/sheet music - The adventures of Merlin theme

YouTube:

Arcade

Artiest: Duncan Laurence

Genre: Popmuziek

De vingerzetting bij dit liedje is steeds zo gekozen dat je je pink niet al te vaak hoeft te gebruiken. Je moet dan wel je vingers een beetje spreiden. Soms moet je je hele hand verplaatsen voor een volgend groepje. Met je linkerhand kun je de grondtonen van de akkoorden spelen. Of de onderste en de bovenste van het akkoord (maar dus zonder de middelste), dat klinkt nóg mooier! Bij het tweede level staat een versie van dit liedje zonder akkoorden met nog wat extra tips over de vingerzetting.

Bladmuziek:

YouTube:

Demons

Artiest: Imagine Dragons

Genre: Popmuziek

Dit liedje klinkt het lekkerst als je met je linkerhand complete akkoorden speelt! Op de tweede bladzijde moet je soms je vingers wat spreiden. Doe dat wel binnen een boogje, maar niet tussen twee boogjes. Dan is het juist slim (en meestal mooier) als je je hele hand verplaaatst.

Bladmuziek:

Bladmuziek/sheet music - Demons-Imagine Dragons

YouTube:

Het Zwanenmeer

Artiest: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Genre: Klassiek

Je kunt deze beroemde melodie met veel verschillende vingerzettingen spelen. Bij de hier aanbevolen vingerzetting moet je vaak je pink gebruiken, en je moet vaak je hand wat 'kleiner maken' (bij de !!). Ook moet je regelmatig met alleen je duim en wijsvinger spelen. Maar daardoor kun je wel lekker doorspelen in de groepjes. In het allerlaatste boogje moet je weer een gewone b spelen, en geen bes. Het Zwanenmeer is mooi en behoorlijk moeilijk!!

Bladmuziek:

Bladmuziek/sheet music Het Zwanenmeer - Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

YouTube:

Klarinet Concert van Mozart

Artiest: W.A. Mozart

Genre: Klassiek

Deze prachtige melodie bestaat uit twee delen. Je moet elk deel steeds twee keer spelen. Vooral in het tweede groepje moet je je vingers behoorlijk ver spreiden en toch spelen alsof dat heel makkelijk is! De vingerzetting in het begin van de tweede regel is zo gekozen, dat je je hand niet te veel hoeft te verplaatsen. Alweer: best lastig!!
De bes in de vierde regel kun je ook met je ringvinger spelen. Aan het eind van dat groepje moet je dan met je wijsvinger over je duim stappen.

Bladmuziek:

Bladmuziek/sheet music - Mozart klarinet Concert

YouTube:

Raveleijn

Artiest: René Merkelbach voor de Efteling

Genre: Overig

Je kunt verschillende vingerzettingen gebruiken in dit liedje. Misschien vind jij het wel makkelijker om de bes in het tweede boogje met je pink te spelen.
Bij de eerste twee boogjes in de tweede regel is iets bijzonders aan de hand: het eind van het eerste boogje is eigenlijk meteen het begin van het tweede boogje. Als je datzelfde truukje gebruikt bij het slot, kun je het liedje steeds blijven herhalen. 

 

Bladmuziek:

Bladmuziek/sheet music Raveleijn - René Merkelbach voor de Efteling

YouTube:

The Lion sleeps tonight

Artiest: The Tokens

Genre: Popmuziek

Voor de begeleiding van dit liedje heb je maar 3 toetsen nodig: de f, de bes en de c. In de derde en vierde regel staan steeds drie noten boven elkaar. Je moet deze drie noten steeds tegelijk spelen. Het makkelijkst gaat dat als je de bovenste twee steeds met je rechtehand speelt, en de onderste twee met je linkerhand. 
De overgang naar het volgende akkoord valt steeds precies op een kort akkoord. Dat is behoorlijk lastig. Als je dat ene akkoord steeds weglaat (dus d 'a' van a - wee - ma - weh) kun je het hele liedje misschien nog net iets sneller spelen. (Voor alle zekerheid: je speelt elk akkoord dan steeds 7 keer.)

Bladmuziek:

Bladmuziek/sheet music The Lion sleeps tonight - The Tokens

YouTube:

Let me love you

Artiest: DJ Snake ft. Justin Bieber

Genre: Popmuziek

Speel de grondtonen van dit liedje lekker laag, voor de e en f klinken dan heel lekker.

Bladmuziek:

Bladmuziek/sheet music Let me love you - DJ Snake ft. Justin Bieber

YouTube:

Happy Birthday!!

Artiest: Patty en Mildred Hill

Genre: Overig

Zorg dat je dit liedje lekkervlug kunt spelen zodat iedereen mee kan zingen. Je kunt dit liedje het best per regel oefenen. In de derde regel moet je rechts een paar 'overstapjes' maken met je duim en wijsvinger. Wacht aan het eind van de derde regel zodat iedereen de naam van de jarige goed kan meezingen. Bij de laatste regel speel je dan weer lekker vlot (en hard) door. De akkoorden zijn niet zo moelijk: allemaal witte toetsen.

Bladmuziek:

Bladmuziek/sheet music Happy Birthday!! - Patty en Mildred Hill

YouTube:

Er zijn helaas geen liedjes voor dit instrument/level. Maar veel liedjes voor toetsen kun je ook op andere instrumenten spelen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

E-mailadres: