In het tweede blad komt de g-toets een paar keer voor. Speel deze g met je pink, want het is steeds de hoogste toets van de regel. Een behoorlijk moeilijk liedje!
Speel de laatste toets in de tweede regel met je duim, dan speel je precies de goede d. Hetzelfde geldt voor de e uit de vierde regel. In de derde regel liggen de toetsen dicht bij elkaar. Speel de d hier met je pink. In de tweede helft van het liedje gebruik je dezelfde toetsen als in de eerste helft, alleen de woorden zijn anders. De laatste regel is helemaal anders. Speel de d-toetsen lekker hoog, dan klinkt het precies zoals het hoort: lekker vrolijk!
Er worden heel wat toetsen in dit liedje gebruikt, en ze iiggen vaak ver uit elkaar. Let bij de eerste drie toetsen goed op, zodat je makkelijker bij de laatste toetsen van de regel kunt, want deze liggen heel wat hoger op het toetsenbord!
De tweede regel begint weer wat lager, maar aan het eind moet je nog verder naar beneden. In de derde regel staat de 5 bij eens tussen haakjes. Het snel wisselen van 3 naar 5 is niet makkelijk, maar je kunt dan wel goed bij de laatste drie toetsen die nóg lager liggen.
In de voorlaatste regel moet je bij de woorden "ge-daan van-af" niet twee keer dezelfde c-toets spelen. De tweede c-toets ligt hoger op het toetsenbord. Ook de twee laatste toetsen van de laatste regel liggen weer ver uit elkaar. Als je goed op de vingerzetting let, wordt het allemaal vanzelf duidelijk!
Als je dit liedje met je middelvinger begint, kun je de eerste vier regels spelen zonder je hand te verplaatsen. Begin de vijfde regel met je duim. Kies voor de laatste twee regels een vingerzetting uit die jij het makkelijkst vindt.
In de laatste regel moet je kiezen: als je de eerste vier letters speelt, moet je herhalen en weer opnieuw beginnen. Als je niet wilt herhalen, sla je die eerste vier letters over en speel je meteen de laatste vier letters.
Dit feestelijke liedje is behoorlijk lastig voor je vingers! In de eerste regel is het handig om van vinger te wisselen op de e. Dan kun je makkelijker bij de rest van de regel. Speel het tweede groepje van de tweede regel lager dan het eerste groepje. Er komen 3 zwarte toetsen in dit liedje voor: de dis is de zwarte toets rechts van de d. De fis is de zwarte toets rechts van de f en de ais is de zwarte toets rechts van de a.
De laastste 4 letters van de voorlaatste regel worden niet gezongen, maar alleen in het orkest gespeeld. Verplaats je hand naar links voor de laatste regel.
Dit liedje klinkt misschien niet zo moeilijk, maar je moet je hand heel vaak verplaatsen. bijvoorbeeld aan het begin van de derde regel. Let vooral goed op in de laatste twee regels.
Verder zie je dat je een paar keer de bes-toets moet spelen. Dat is de zwarte toets die links van de b zit. Speel de witte toetsen voor en na de bes-toets niet te veel op het randje, dan kun je wat makkelijker bij de bes.
Dit is misschien wel het moeilijkste liedje van het eerste level! Onder de eerste twee regels zie je het woord 'instrumentaal' staan. Dat betekent dat Bruno Mars dit niet zingt en je moet heel goed luisteren om de melodie hier in het liedje te horen. En dan gaat het ook nog eens heel erg vlug! De punten staan er vooral voor de duidelijkheid zodat je ziet dat het steeds drie keer hetzelfde is.
De derde en vierde regel wordt wel gezongen. De meeste kinderen vinden dit deel wat makkelijker. In de derde regel heb je een zwarte toets nodig, de fis. Deze toets zit rechts van de f. Je moet de fis lekker lang vasthouden, en dan plotseling de e erachteraan spelen.
De laatste twee regels zijn hier bedoeld als een slot. Want in het echt gaat het liedje natuurlijk nog een hele tijd door!
In de video begint het huilen van ongeveer een minuut. De d en de c aan het begin van elke regel liggen niet vlak naast elkaar. Daarom is het slim om de c met je duim te spelen. Je kiunt dan makkelijker bij de hoge d. De voorlaatste toets is een zwarte toets, de fis. De fis ligt vlak naast de f. Vooral leuk om met z'n allen te huilen en spelen!
Het refrein van dit liedje is niet zo lang, maar je moet wel twee zwarte toetsen spelen! De gis is de middelste van het groepje van drie zwarte toetsen. Hij zit rechts van de g-toets. De fis zit rechts van de f-toets. De toetsen liggen in de eerste twee regels vaak wat uit elkaar zodat je er niet altijd even makkelijk bij kunt!
De vingerzetting is zo gekozen dat je steeds makkelijk bij de volgende nieuwe toets kunt. De derde regel begint behoorlijk laag! Speel de laatste vier toetsen van de vierde regel vlug achter elkaar.
Je hebt vaak een zwarte toets nodig in dit liedje, namelijk de fis. Deze toets zit vlak naast de f. In het groepje van drie zwarte toetsen is het dus de eerste van links.
Een leuk en heel vlug liedje.Oefen het in groepjes van 4 letters. Alleen de vierde regel gaat wat anders (en het laatste groepje van de tweede regel). in de derde regel staat twee keer een Bes. Je moet dan de zwarte toets spelen die links naast de b zit.
Speel de d aan het eind van de eerste en derde regel met je duim. In de laatste regel heb je eerst de hoge b nodig, en later de lage b.
VoorbeeldEr bestaan van dit liedje heel veel versies die erg op elkaar lijken maar toch vaak net iets anders zijn. Je moet je hand vaak verplaatsen voor dit liedje. Als je goed op de vingerzetting let, kun je overal goed bij.
VoorbeeldBij dit liedje gebruik je 5 toetsen die precies naast elkaar liggen. Je kunt de vijfde en zesde regel ook met een andere vinger beginnen als je dat makkelijker vindt. Romy speelt het liedje zelfs met twee handen!
VoorbeeldJe zou niet verwachten dat dit liedje moeilijk is, maar toch is dat wel zo. Je hebt veel toetsen nodig, dus je moet je vingers vaak verplaatsen. En het gaat ook behoorlijk vlug! Let goed op de vingerzetting want soms heb je de hoge c nodig en op andere momenten juist de lage.In de laatste regel speel je het hele rijtje toetsen van de hoge tot de lage c. Stap bij de e met je middelvinger over je duim heen.
VoorbeeldDeze oude maar populaire hit van The Beatles is behoorlijk moeilijk. Je hebt verschillende truukjes nodig om het liedje lekker te kunnen spelen. Zo is het handig om de laatste twee d's van de eerste regel met verschillende vingers te spelen. Het vervolg wordt dan juist weer wat makkelijker. Je eindigt de tweede regel met je middelvinger, en daar begin je ook de derde regel mee. In de zesde regel moet je even met je wijsvinger 'over je duim stappen'. Kortom: moeilijk, maar wel heel leuk om te kunnen!
VoorbeeldJe hebt heel wat toetsen voor dit liedje nodig. Het klinkt wel makkelijk maar is best lastig om te spelen. Soms moet je de hoge c spelen, en soms juist de lage. Als je goed op de vingerzetting let, wordt het je wel duidelijk. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen vingerzetting bedenken!
Vaak zijn er maar heel kleine verschillen tussen sommige regels van dit liedje. Het is slim om je pink te gebruiken als er een 5 bij een letter staat, ook al is je pink een moeilijke vinger. Je duim speelt soms een e, en dan weer een f. Speel de laatste regel lekker hoog!
VoorbeeldHet refrein van dit liedje van Racoon is behoorlijk lastig. Probeer steeds een hele regel tegelijk 'in je vingers' te krijgen. In de voorlaatste regel moet je de c twee keer meteen na elkaar spelen. Als je de tweede keer een andere vinger gebruikt, kun je makkelijker bij de rest van de regel. De gis in de laatste regel is de zwarte toets rechts van de g.
VoorbeeldAls je de vingerzetting gebruikt die er bij staat moet je heel wat toetsen met je ringvinger en pink spelen. Je kunt ook andere vingers gebruiken. Misschien wel zo makkelijk! Lees het liedje eerst goed door en kijk welke regels hetzelfde zijn.
VoorbeeldDit beroemde liedje komt uit de negende symfonie van Ludwig van Beethoven. De melodie (zonder de tekst) is gekozen tot het Europese volkslied. Het is zo geschreven dat het makkelijk te onthouden is. En alle toetsen liggen steeds elkaar!
VoorbeeldProbeer de drie c's heel snel na elkaar te spelen.
VoorbeeldDe eerste helft lijkt erg op de tweede helft. Het is slim om de tweede helft zoveel mogelijk met dezelfde vingers te spelen als de eerste helft. Aan het eind moet je je vingers een beetje verplaatsen over het toetsenbord, maar dat gaat eigenlijk vanzelf!
VoorbeeldJe hebt heel wat toetsen nodig voor dit liedje, en die liggen soms ook nog eens ver uit elkaar. En het liedje gaat best vlug. Vooral het eind van de tweede en vierde regel is behoorlijk moeilijk! Als je goed op de vingerzetting let weet je precies of je een hoge of een lage c moet hebben. Want je gebruikt in dit liedje twee verschillende c-toetsen.
VoorbeeldIn dit Amerikaanse volksliedje kun je in plaats van alle g-toetsen in regel 5, 6 en 7 natuurlijk veel leuker allemaal dierengeluiden maken. Op de piano en zingend!
VoorbeeldDe eerste helft van dit liedje lijkt erg op de tweede helft. Alleen de gezongen woorden zijn wat anders, vandaar de verschillen. De bes is een zwarte toets, de meest rechtse toets van het groepje van drie zwarte toetsen naast elkaar. Als je goed op de vingerzetting let, merk je vanzelf of een volgende toets hoger of juist lager moet worden gespeeld.
VoorbeeldJe hebt voor dit liedje 6 toetsen nodig. Dat lukt best goed als je met je ringvinger begint, maar dat is niet heel makkelijk omdat je meteen daarna je pink moet gebruiken.
VoorbeeldEen vrolijk en lang liedje! Je kunt het op allerlei manieren spelen. Gebruik vingers die jij makkelijk vindt. Bij het slot heb je een zwarte toets nodig, de Bes. Die zit helemaal rechts in het groepje van drie zwarte toetsen.
VoorbeeldSpeel in de twee regel de c steeds hoog (met je pink). Probeer de toetsen van de laatste regel zo vlug mogelijk te spelen!
VoorbeeldJe hebt maar vier toetsen nodig om dit liedje te spelen. Als je met je duim begint, heb je je pink dus niet nodig).
VoorbeeldDe derde regel begint met drie keer de g. De eerste twee kun je het best met je duim spelen, zodat je de derde g (die een stuk hoger zit) met je pink kunt doen. Hou de a aan het eind van de derde regel extra lang vast. En zorg dat je het liedje heel snel kunt spelen zodat iedereen mee kan zingen!!
VoorbeeldDit liedje bestaat uit twee delen die erg op elkaar lijken. De verschillen zitten in de woorden die Adele zingt, waardoor er soms een letter extra staat (of juist een letter minder). Probeer het liedje precies zo te spelen als Adele het zingt. Dat is best lastig!!
VoorbeeldJe kunt dit liedje met verschillende vingerzettingen spelen. Als je het op deze manier doet kun je aan het eind heel makkelijk via een 'trappetje' naar beneden spelen. Je leert dan meteen al je vingers op volgorde te gebruiken.
VoorbeeldDe meeste regels van dit oude Franse kinderliedje bestaan uit 3 toetsen. Speel ze met de makkelijkste vingers. Als je de derde regel met je pink begint, kun je aan het eind van de regel een 'trappetje' naar beneden spelen.
VoorbeeldSpeel de d aan het eind van de tweede en zesde regel lager dan de a die je daarvoor speelt.
VoorbeeldHet refrein van een al wat ouder liedje van Katy Perry. Bij de c in de tweede regel moet je naar beneden op het toetsenbord (=naar links). Bij de g weer omhoog (=naar rechts).
VoorbeeldJe kunt deze herkenningsmelodie van 'Kinderen voor kinderen' met verschillende vingerzettingen spelen. Veel kinderen vinden deze vingerzetting het makkelijkst.
VoorbeeldVoor dit liedje heb je precies 5 toetsen nodig die naast elkaar liggen. Als je met je duim op de eerste c begint, hoef je je hand niet te verplaatsten. Op die manier leer je meteen ook je 'moeilijke' vingers te gebruiken!
VoorbeeldEr bestaan heel wat uitvoeringen van dit liedje die allemaal een heel klein beetje van elkaar verschillen. Misschien is deze uitvoering net iets anders dan degene die jij kent. Laat dan gerust een letter weg als je dat beter vindt klinken (of speel er juist één bij).
De vingerzetting is zó gekozen dat je de hele regel kunt spelen zonder dat je je hand hoeft te verplaatsen.
VoorbeeldDit kinderliedje bestaat uit precies 5 toetsen. Als je met je duim begint, kun je het hele liedje spelen zonder dat je je hand hoeft te verplaatsen!
VoorbeeldVeel kinderen kunnen dit liedje al spelen, maar soms is het toch handig om alle toetsen nog eens op te kunnen zoeken!
VoorbeeldLet bij dit liedje goed op de vingerzetting, dat maakt het een stuk makkelijker om te weten of je een toets hoger of lager moet spelen.
Bij de eerste, tweede en de laatste regel ligt de laatste A-toets lager dan de C!